30 Nisan 2012 Pazartesi

BDE Programları


Bire-bir Eğitim Programları : http://www.morpakampus.com/materyal.asp?f=4f1t5kak.swf
Hedef:Nasıl soluk alıp verdiğimiz anlatılmıştır.
Hedefe uygunluk: Programda yer alan konu ve bilgiler hedefe uygun olarak hazırlanmıştır.
Kullanıcıya uygunluk: Bilgiler ilköğretim çağı çocukları için uygundur.
İçerik: programın içeriği hedefe ve öğrenciye uygundur. Verilmek istenen bilgiler sıra ile anlatılmıştır. Konu fotoğraflarla etkili sunulmaya çalışılmış ve başarılı olunmuştur.
Motivasyon: Anlatımda kullanılan fotoğraflar öğrencinin ilgisini çekecek düzeydedir. Bu durum öğrencinin konu ile ilgilenmesini ve konuyu anlamasını kolaylaştıracaktır
Etkileşim: Hayatımızla ilgili bir konu anlatılmıştır. Anlatım görsel olarak desteklendiği için anlatılan konu kişi tarafından daha kolay kavranabilir ve unutulması bu şekilde geciktirilebilir.
Geri Bildirim: Geri bildirim gereken bir durum yoktur.
Kontrol: Öğrenci istediği zaman programı kontrol edebilir. Geri-ileri-tekrar-durdur ve ses ayarı bulunmaktadır.

Alıştırma ve Uygulama Programları : http://www.vitaminegitim.com/ilkogretim/isi-iletimi?i=TRSXP040201
Hedef: Deneyde ısı yalıtımının tahta,metal,plastik ve bakırda nasıl olduğu gösterilmiştir.
Hedefe Uygunluk:Konu hedefe uygun şekilde anlatılmıştır.
Kullanıcıya Uygunluk: Kullanıcı konuyu deneylerle soru cevap yoluyla gayet iyi bir şekilde anlayabilir.
İçerik: Isı iletimi deney yapılarak anlatılmış ve kullanıcıya uygulama yapabilme şansı verilmiştir.Deney işitsel olarak desteklenmiştir.
Motivasyon: Deney şeklinde olduğu için öğrencinin ilgisini canlı tutuyor.
Etkileşim: Günlük yaşamla ilgili bir konudur. İşitsel olarak zenginleştirilmiştir.
Geri Bildirim: Geri bildirim veriliyor. Yanlışlarını görebilme şansı var.
Kontrol: Kontrol tamamen öğrencinin elinde olmasa da yeterli düzeyde öğrenci yönlendiriyor.

Benzeşim (Simülasyon) Programları : http://www.morpakampus.com/materyal.asp?f=Miknatis_4.swf
Hedef: Simülasyonda mıknatısların manyetik alanları hakkında bilgi yer almaktadır.
Hedefe Uygunluk: Simülasyonda verilenler hedefe uygundur. Öğretilmek istenen öğrencinin bilgisinin üstüne deneyle uygulanması sağlanmıştır.
Kullanıcıya Uygunluk: İlköğretim çağı çocukları için uygundur.
İçerik: Simülasyonun içeriğinde çeşitli materyaller kullanılarak mıknatısın etki alanına ilişkin bilgiler sunulmuştur.
Motivasyon: Değişik nesneler kullanılarak ilgi çekici hale getirilmiş. Bu durum kişinin simülasyona merak duymasını sağlamıştır.
Etkileşim: Mıknatısı kullanıcı yönlendirdiği ve günlük kullanımdaki eşyalar olduğu için kendi yaşantısıyla etkileşim kurabilir.
Geri Bildirim: Nesnelere mıknatısı yaklaştırdığımızda nesnenin hangi maddeden yapıldığı ve etkileşip etkileşmediği açıklanmaktadır.
 Kontrol: Ekranın üstündeki kırmızı, sarı ve yeşil renkli butonlara tıklayarak mıknatısı hareket ettirebiliyoruz. Aynı zamanda oyun sırasında istediğimiz nesneyi aşağıdan oyun alanına sürükleyebiliriz. Mıknatısı döndürebilir ve boyutunu isteğimiz doğrultusunda ayarlayabiliriz.

Eğitsel Oyunlar : http://www.atlikarincam.com/cocuk/egitici/digeryarisi.htm
Hedef: Okul öncesi çağı çocuklarının oyunda verilen materyallerin diğer yarısını bularak tamamlamaya yönelik bir oyundur.
Hedefe Uygunluk: Oyunda yer alanlar hedefe uygundur.
Kullanıcıya Uygunluk: Okul öncesi çocuklarının zeka seviyesine uygundur.
İçerik: Amaca ve kullanıcıya uygundur. Kişi materyalleri istediği sıralama ile birleştirip oyunu tamamlayabilir.
Motivasyon: Öğrencinin dikkatini çekecek niteliktedir. Merak uyandırıcılığı vardır. Rekabet ortamı oluşturmuyor.
Etkileşim: Görsel öğeler çoğunluktadır. İşitsel olarak da desteklenmiştir.
Geri Bildirim: Parçalar yanlış eşleştirildiğinde hareket etmiyor. Uygun parçayla eşleştirildiğinde hareket etmeye başlıyor.
Kontrol: Oyna ve açıklama seçenekleri bulunuyor.

Problem Çözme : http://www.testimiz.com/3.sinif/problemcozme1.html
Hedef: Testte çeyrek,yarım,tam ve önce,sonra kavramları ile ilgili sorular bulunmaktadır.
Hedefe uygunluk: Testte yer alan sorular hedefe uygundur.
Kullanıcıya uygunluk: ilköğretim çağı çocukları için uygundur.
İçerik: Hedefe ve kullanıcıya uygundur. Kavramlarla ilgili sorular sıra ile sorulmuştur.İstenilen amaç testte yer alan sorularla gerçekleştirilebilir.
Motivasyon: Sorular değişik olaylar ve isimler kullanılarak ilgi çekici hale getirilmiştir.
Etkileşim: Günlük hayatla ilgili sorular sorularak anlama kolaylaştırılmıştır.İşitsel öğeler yer almamaktadır.
Geri bildirim-kontrol: Testin sonunda sonucu değerlendir,doğru-yanlış sayısı ve aldığımız not yer almaktadır.Eğer istersek cevap anahtarını da görebiliyoruz.

9 Nisan 2012 Pazartesi

OKULÖNCESİ EĞİTİMDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİMİN ROLÜ (makale özeti)

Afyonkarahisar İli Merkez İlçesi, İlköğretim Okullarında anasınıfına devam eden altı yaşındaki çocukların üzerinde yapılan çalışma sonrasında 31 Ocak-2 Şubat 2007 tarihinde Kütahya'da Dumlupınar Üniversitesi'nde OKULÖNCESİ EĞİTİMDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİMİN ROLÜ konulu makale Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü'nden Ahmet Ömer KACAR ve Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektronik ve Bilgisayar Bölümü'nden Nurettin DOĞAN tarafından yazılmıştır.

Çocukların gelişimi için okul öncesi eğitim çok önemlidir.Bu dönemde öğrenilen bilgiler de kalıcı oluyor ve daha çabuk kavranıyor.Görsel ve işitsel öğeler beraber kullanıldığında daha iyi sonuçlar alınıyor.ABD’deki Texas Üniversitesinde Philips tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre insanlar;  okuduklarının %10’nunu, görüp işittiklerinin %50’sini,işittiklerinin %20’sini, söylediklerinin %70’ini, gördüklerinin
%30’unu, yapıp söylediklerinin %90’ını hatırlamaktadırlar. Eğitim sürecinde çocuğun kendi bireyselliği korunurken toplumla bir bütün halinde ve toplumun gelişmesine faydalı vatandaş olması da gerçekleştirilmelidir.

Bu dönemde bilgisayar gibi teknolojik aletleri kullanmaya başlayan çocuk ileri de diğer teknolojik aletleri çekinmeden öğrenme ve kullanma eğiliminde olabiliyor.Bu makalede yapılan araştırmalara göre, bilgisayar destekli eğitim sayesinde verimlilik %10-%90 arasında artmakta, sınıf ortamına göre ise %60 daha hızlı  öğrenme gerçekleşmekte ve hatırlama süresinde ise %25 ile %60 arasında artma olmaktadır.


Okulöncesi dönem çocukların çok meraklı oldukları ve her şeyi öğrenme hevesinde oldukları bir dönem olduğu için uygun olabilir. Bu konudaki tek sorun çocukların henüz okuma yazma bilmedikleri için
bilgisayar kullanımında zorluk çekebilecekleri ve belki de yeni bir yazılıma ihtiyaç duyulacağıdır. Bu arada bilgisayar amaç değil eğitimde araç olmalıdır.

Sonuç olarak bence okul öncesi öğretimde bilgisayar kullanımı gereklidir.Yukarıda da belirttiğim gibi öğretilen bilgiler birden fazla duyu organına hitap ettiğinde özellikle görsellikle desteklendiğinde daha kalıcı olur.Bu yüzden kullanılmalıdır.